Receptet kommer från "Annas mat".
Ett fantastiskt bröd
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g (½pkt) jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12 ½ dl vetemjöl (eller 1½ dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)
+ mjöl till utbakning
Gör såhär:
Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av "mjölkvattnet". Rör om med en trägaffel, häll i resten av mjölkvattnet och rör ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ca 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och låt jäsa i 1-1½ timme.
Värm ugnen till 240-250 grader. Smörj två plåtar eller täck dem med bakpapper. Strö ut ½-1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället. Knåda inte!
Jäsbubblorna ska få vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, kanske knappt ½ dl. Platta sedan ut hela degsjoket lite försiktigt med handen (men kläm som sagt inte ut degen för mycket).
Sär snabbt (enklast med degskrapa i metall eller "pizzaskärare") degen i 6-7 cm smala "remsor". Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden så att det bildas trekanter eller dyligt.
Det gör inget alls om brödet inte får samma fason, bara de är i ungefär samma storlek. Flytta efter hand över bitarna till plåtarna.
Grädda bröden direkt, en plåt i taget mitt i ugnen. Ca 20 min, håll koll eftersom alla ugnar är olika. Låt bröden svalna utan att täckas så blir brödskorpan frasig och fin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar