tisdag 31 juli 2012

Middagsmys

Vi bjöd in min sambo´s bror med familj på lite middag. Det betydde att jag hade chansen att prova en ny efterrätt! :)
Jag var i mina föräldrars trädgård och plockade lite färska bär, man ska verkligen passa på nu när det finns!

Kladdkaka och cheesecake med hallon

Kladdkaka och cheesecake med hallon





















8-10 bitar
Gör kakan i förväg och frys in den. Garnera gärna med färska hallon eller andra bär vid servering.

Botten:
100 g smör
2 ägg
2½ dl strösocker
1 krm salt
1½ dl kakao
1½ tsk vaniljsocker
Fyllning:
200 g cream cheese
2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mosade hallon
Garnering:
Hallon eller använd fantasin! :)
Hallonblad/vinbärsblad

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda salt, mjöl, kakao och vaniljsocker och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt smöret och rör till en slät smet.
Fördela smeten i en smord form med avtagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 20 min (jag gräddade min i 28 min). Låt kakan kallna helt, ta ej ur den ur formen.

Vispa cream cheese, socker och vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna, en i taget och rör mellan varje. Vispa grädden hårt och vänd ner den tillsammans med hallonmoset i smeten.
Häll smeten över kladdkakan, täck med plastfolie och ställ in i frysen minst 4 h.
Ta fram kakan 25 min innan servering, garnera och njut!

Kan verkligen rekomendera det här receptet!
Jag gjorde dock ett litet misstag som ni inte ska behöva göra om. Bröa inte formen hela vägen upp, ni ser att det är ströbröd på den rosa moussen... det är ju inte så fint. Täck lite mindre än halva kanten om ni använder ströbröd. Går säkert att bara använda smör och då är det ju strunt samma. Hör gärna av er om ni provar det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar