lördag 28 juli 2012

Paus

Jag tog en liten tripp till mina föräldrars sommarstuga för att hindra mig själv från att renovera ett par dagar. Hade hoppats på sol och bad men så blev det inte.
Regnade hela dagen så då blev det bakning! Mamma hade scoutat efter blåbär dagen innan jag kom så tänkte göra nåt av dem. Färska blåbär, mums!










Halloncheescake hette grundreceptet som jag hittade i en gammal Året runttidning.

8-10 bitar
Botten:
300 g Digestivekex
150 g Smör
Fyllning:
600 g färskost
1 dl strösocker
2 ½ dl kesella (jag använde creme fraiche)
1 ½ msk vaniljsocker
1 dl majsstärkelse
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit chocklad
150 g frysta hallon
Garnering:
Hallon
Kryddgrönt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen i en matberedare eller smula dem förhand. Smält smöret och blanda med kexsmulorna. Tryck ut smulorna i en smord form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugenen ca 10 min.
Blanda färskost, socker, kesella, majsstärkelse och vaniljsocker med en elvisp till en slät smet. Vispa ner äggen ett i taget och tillsätt grädden under vispning.
Smält chokladen över ett vattenbad och rör sakta ner i smeten. Häll smeten i formen med den gräddade bottnen. Strö över hallon. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar i ugnen ytterligare 30 min. Ta ut och låt svalna och ställ den i kylen minst 5 timmar. Vid servering, garnera med färska bär eller ät som den är!

Jag gjorde en tredjedel av satsen och det blev ganska mycket ändå. Tog en ca 15 cm form utan kanter som jag klädde med aluminiumfolie eftersom kanterna inte var löstagbara, gick hur bra som helst.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar