söndag 28 oktober 2012

Det fantastiska brödet!

Världens godaste bröd för en middag eller frukost. Dessutom väldigt lätt att göra! Allra godast är det nybakat, helt ok dag två men dag tre lite trist. Blir det mycket över brukar jag frysa in och tina i mikron det jag ska äta, blir nästan som nybakat.
Receptet kommer från "Annas mat".

Ett fantastiskt bröd
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g (½pkt) jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12 ½ dl vetemjöl (eller 1½ dl grahamsmjöl + 11 dl vetemjöl)
+ mjöl till utbakning

Gör såhär:
Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt och honung. Häll över lite av "mjölkvattnet". Rör om med en trägaffel, häll i resten av mjölkvattnet och rör ner mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ca 2 msk vetemjöl över degen, täck bunken med en handduk och låt jäsa i 1-1½ timme.
Värm ugnen till 240-250 grader. Smörj två plåtar eller täck dem med bakpapper. Strö ut ½-1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället. Knåda inte!
Jäsbubblorna ska få vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, kanske knappt ½ dl. Platta sedan ut hela degsjoket lite försiktigt med handen (men kläm som sagt inte ut degen för mycket).
Sär snabbt (enklast med degskrapa i metall eller "pizzaskärare") degen i 6-7 cm smala "remsor". Dela sedan varje remsa i 2-3 delar på snedden så att det bildas trekanter eller dyligt.
Det gör inget alls om brödet inte får samma fason, bara de är i ungefär samma storlek. Flytta efter hand över bitarna till plåtarna.
Grädda bröden direkt, en plåt i taget mitt i ugnen. Ca 20 min, håll koll eftersom alla ugnar är olika. Låt bröden svalna utan att täckas så blir brödskorpan frasig och fin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar